Napelemes fűtés
2019. december 06. írta: SanyiSzabo

Napelemes fűtés

Ma már a napelemes rendszer kiépítésével együtt nem csak az áramellátásról tudunk gondoskodni, hanem a fűtésről is. Ehhez az kell, hogy a fűtésrendszer le legyen cserélve egy elektromos fűtésrendszerre. Ma már sok variáció közül lehet választani. Lehet infrafűtés, klíma, padlófűtés, norvég panelek – bármi, ami elektromos. A napelem rendszer megtervezése előtt már tudnunk kell azt, hogyha a fűtést szeretné korszerűsíteni, mivel akkor újabb szempontokat kell figyelembe venni a tervezés során.

Az ingatlan tulajdonságai és az egyedi igények fontosak az új fűtésrendszer kiválasztásánál. Összeségében azonban ellehet mondani, hogy mindegyik módszer nagyon jó. Ha nem csak a villanyszámláját, hanem a fűtésszámláját / gázszámláját is szeretné teljesen leredukálni akkor keressen fel minket. További információkat a Napelemes fűtés oldalon olvashat.

napelemes_rendszerek_terveze_se_1_ke_p.pngElektromos fűtés

Sokféle lehetőség közül lehet választani, hogyha elektromos fűtést szeretne. Kevésbé népszerű, viszont annál jobb megoldás a hőszivattyú. A hőszivattyú a környezetéből nyeri ki a hőt, majd ezt szállítással felhasználja. A hőszivattyúnak nagy előnye, hogy hűteni és fűteni is tud.

Másik jó megoldás a norvég NOBO panel. Ez egy speciális kialakítású kerámia fűtőbetétes készülék. Ez a panel a fizika törvényeire hagyatkozik, azaz arra, hogy a meleg levegő felfele száll, épp ezért nincs benne levegő keringetés. Lehet irányítani termosztáttal, de akár már okostelefonnal is. További részletek az Elektromos fűtés oldalunkon.

Infrafűtés

Az infrafűtés olyan, mint a napsugárzás, egy teljesen más komfort érzetet nyújt a többi fűtéssel szemben. Különleges megoldás, de a kiválasztás előtt mindenképp érdemes kipróbálni. A kibocsájtott elektroszmog teljesen elenyésző. Ez a készülék energiatakarékos, gyorsan képes felmelegíteni az otthont, és egyáltalán nem tűzveszélyes.

Termosztáttal könnyedén szabályozható, bármilyen burkolat alá helyezhető. Napelemmel jól kombinálható, ráadásul nagy előnye, hogy a későbbiekben nincs szükség karbantartásra. Több évtizedekig képesek hiba nélkül működni. További részleteket az Infrafűtés oldalon találhat.

Napelem és klíma

A napelem és a klíma nagyon jól kombinálható, a legtöbben ezt választják. Meglévő klímákkal is jól alkalmazható ez a módszer. Ha fűtésre is szeretnénk használni a klímát, akkor egy klímaszerelővel jól meg kell tervezni, hiszen nem mindegy, hogy milyen készülékek kerülnek beszerelésre és hova. A klímának nagy előnye, hogy nagyon széles a termékkínálat. Hátránya az, hogy évente egyszer, vagy kétszer szükséges egy szakember általi karbantartás. További részletek a Napelem és klíma oldalon.

Fűtéskorszerűsítés

Ha elavult a fűtésrendszere, akkor számíthat arra, hogy a számla egyre magasabb lesz, valamint arra, hogy bármikor leállhat az egész rendszer. Ezutóbbi szörnyen kellemetlen tud lenni télen. A fentebb olvasható készülékek bármelyikével tökéletes lehet a fűtéskorszerűsítés. Ha elektromos fűtésre vált, annak több előnye is van. Egyrészről napelemmel jól kombinálható, így lényegében elmondható, hogy a következő évtizedekben ingyen lesz a fűtés. Sokkal alacsonyabb az energia igényük, valamint sokkal jobbak a környezet szempontjából. További részletek a Fűtéskorszerűsítés oldalon.

süti beállítások módosítása